Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

 • Grote zorgen over integriteit Bonaire: Staatssecretaris reist af voor gesprekken
  DEN HAAG – Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) vliegt over twee weken naar Bonaire om daar met lokale bestuurders te praten over integriteit. Het Nederlandse kabinet maakt zich zorgen na een rapport van de Rijksrecherche. Uit dat rapport blijkt dat lokale ambtenaren op Bonaire willekeur toepassen bij het uitgeven van vergunningen. Die vermoedens waren er volgens... Read more »
 • Naar Bonaire verhuizen? Van Curaçao krijg je dan minder pensioen
  KRALENDIJK – Tien procent minder basispensioen (AOV) uit Curaçao. Ook twintigers en dertigers van nu krijgen straks met dit pensioengat te maken. Er is een handtekeningenactie gestart. Stel je hebt 38 jaar in het onderwijs op Curaçao gewerkt en bijgedragen aan de economische groei van dat eiland. Hierdoor heb je als pensioengerechtigde van Curaçao recht... Read more »
 • Podcast: ‘Noem mij geen Antilliaan’
  AMSTERDAM – Het Centraal Bureau voor de Statistiek, politiek Den Haag en nieuwsmedia in Nederland hebben het wel eens over ‘Antillianen’. Mag je die benaming wel of niet gebruiken?  Tiffany Dunker heeft al jaren moeite met de term ‘Antillianen’ en wil in een discussie op NPO Radio 1 duidelijk maken dat er een grote irritatie heerst... Read more »
 • Voor minder overlast in binnenstad: nachtopvang weer open voor drugsverslaafden
  WILLEMSTAD – Om de overlast in de binnenstad door dakloze drugsverslaafden te beperken, is de nachtopvang weer geopend. Drie jaar nadat deze door personeelsgebrek werd gesloten. door Peter Eikelenboom De Capriles-kliniek en Fundashon pa Maneho di Adikshon (FMA) hebben een samenwerkingsovereenkomst hiertoe gesloten die 1 juni is ingegaan. In 2015 moest FMA de nachtopvang van... Read more »
 • Ombudspersonen bundelen krachten voor slachtoffers orkaan Irma
  PHILIPSBURG – De ombudsman van Nederland en de ombudsvrouw van Sint-Maarten hebben de handen ineengeslagen om burgers uit de brand te helpen die nog steeds worstelen met de naweeën van orkaan Irma. Reinier van Zutphen (op dat moment op bezoek op het eiland) en Nilda Arduin willen burgers helpen die ontevreden zijn over de overheid... Read more »
 • ’10 tot 30 miljoen gulden besparing mogelijk op medicijngebruik’
  WILLEMSTAD – Curaçaoënaars slikken wat af, voor 120 miljoen gulden per jaar. Vergeleken met Nederland schrijven artsen het dubbele aantal receptregels per verzekerde voor. “De gezondheidszorg op Curaçao is te duur”, zegt inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Jan Huurman. “Het kan beter èn goedkoper.” De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft een lijst met op Curaçao geregistreerde... Read more »
 • ‘Sint-Maarten helpen? Ga er op vakantie’
  SCHIPHOL/UTRECHT – Wie wil meewerken aan de wederopbouw van Sint-Maarten na orkaan Irma, moet op vakantie naar het eiland of er gaan werken. Dat vinden mensen die dit jaar zelf naar het eiland afreizen. Sint-Maarten werd vorig jaar zwaar getroffen door orkaan Irma, maar veel is nog niet hersteld. Met het nieuwe orkaanseizoen voor de... Read more »
 • Agent die 12-jarige doodreed: ‘Ik kon het ongeluk niet vermijden’
  ORANJESTAD – Een agent achter het stuur met teveel alcohol op, getinte ramen en na het dodelijke ongeluk een politieonderzoek vol fouten. Toch blijft de verdachte agent erbij dat zij de twaalfjarige Zinnia Croes die de weg oprende, niet had kunnen ontwijken. Verdachte Jadira V. verscheen donderdag eindelijk voor de rechter na een lange lijdensweg... Read more »