Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

 • Eerste Kamer geïrriteerd over uitblijven sociaal minimum voor Bonaire, Saba, Sint-Eustatius
  DEN HAAG – Het geduld van de Eerste Kamer begint op te raken. Het lukte staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) en Knops (Koninkrijksrelaties) dinsdag niet om de fracties te overtuigen waarom er nog steeds geen sociaal minimum komt voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. De commissieleden overwegen om beide bewindslieden volgende week opnieuw op te roepen. In... Read more »
 • Lokale fundraisers vullen tijdelijk gaten op tijdens trage wederopbouw
  PHILIPSBURG – In Sint-Maarten is het organiseren van kleine fundraisers broodnodig om het eiland er bovenop te helpen na orkaan Irma. De categorie 5 orkaan raasde ruim een jaar geleden over het eiland. De wederopbouw gaat traag, onder andere omdat de Wereldbank moet toezien op een goede besteding van het geld voor wederopbouw vanuit Nederland.... Read more »
 • Dubbele rembediening rijexamens binnenkort vereist op Bonaire
  KRALENDIJK – Alle examenvoertuigen op Bonaire moeten vanaf januari 2019 van een dubbele rempedaal voorzien zijn. Volgens coördinator van de afdeling Bureau Rijbewijzen van het Openbaar Lichaam Bonaire, Lionel Soliano, staat de dubbele rempedaal momenteel niet specifiek in de huidige wet omschreven. “We beginnen hier toch al mee om de veiligheid van de rijexaminatoren te... Read more »
 • Debat Venezolaanse vluchtelingen: ‘niets aanbesteden en niemand opnemen’
  WILLEMSTAD – De Nederlandse regeringspartij VVD blijft erbij dat Curaçao als autonoom land verantwoordelijk is voor de toelating en uitzetting van vreemdelingen en ook zelf verantwoordelijk is voor de behandeling van de vluchtelingen. De Tweede Kamer debatteerde vandaag en gisteren over de begroting Koninkrijksrelaties. Ook de Venezolaanse vluchtelingenproblematiek stond op de agenda. ‘Niemand aannemen’ Machiel... Read more »
 • ‘Premier Sint-Maarten moet in Den Haag uitleg komen geven over schending mensenrechten’
  DEN HAAG – De VVD wil dat de premier van Sint-Maarten naar Den Haag wordt geroepen voor uitleg over het schenden van mensenrechten met de detentie van casinobaas Francesco Corallo.  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Corallo op Sint-Maarten onder inhumane omstandigheden werd vastgehouden. Hij zat zes maanden zonder genoeg daglicht... Read more »
 • Nederland kijkt weg voor grensoverschrijdend besmettingsgevaar
  WILLEMSTAD – Als medisch immunoloog maakt professor dr. Ashley Duits zich grote zorgen over de verspreiding van infectieziekten vanuit Venezuela, zoals malaria, mazelen en difterie. “Niet alleen op Curaçao. Ook binnen het Koninkrijk.” Nederland schuift de verantwoordelijkheid voor preventie van grensoverschrijdend besmettingsgevaar af, zegt Duits. “De wereld is plat. Dagelijks vertrekken meerdere vluchten naar de... Read more »
 • Het Koninkrijk kan niet om de Venezolaanse vluchteling heen
  WILLEMSTAD – De Tweede kamer behandelt vandaag de begroting Koninkrijksrelaties. Hierbij komt de druk die op de eilanden van het koninkrijk rust door de humanitaire crisis in Venezuela ook ter sprake. Afgelopen jaar heeft Curaçao ruim 1.200 Venezolanen gedeporteerd, duizenden verblijven illegaal op het eiland. Ook Aruba gaat gebukt onder de druk van de stroom... Read more »
 • Podcast: De onsterfelijke levenslessen van Fridi Martina
  AMSTERDAM – Toen de Curaçaose Fridi Martina in de jaren 70 aan de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans haar opleiding begon, was ze daar de allereerste afro-Caribische student. Ze werd met belangstelling maar ook met argwaan bekeken. ‘De tijden zijn inmiddels veranderd’, zeggen nieuwe studenten, ‘maar sommige dingen nog niet helemaal’. “Soms worden er nog steeds... Read more »