Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

 • Terugdringen van vuurwapens op Curaçao hoofdtaak voor PG
  WILLEMSTAD – “We zetten heel zwaar in op vuurwapens”, zegt Roger Bos. Hij is een half jaar geleden aan de slag is gegaan als procureur generaal (PG) voor Curaçao, Sint-Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba). “In de strijd tegen de instroom van zware wapens zoeken we samenwerking met de immigratiedienst, de douane, de... Read more »
 • ‘Europese Nederlander als PG is onafhankelijker dan iemand lokaal’
  WILLEMSTAD – Weer is een Europese Nederlander procureur generaal (PG) geworden voor de vijf eilanden Curaçao, Sint-Maarten en de BES (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba). Moet er niet lokaal gekeken worden of er iemand voor deze functie geschikt is? “Bij de keuze van een procureur generaal staan competentie en kwaliteiten voorop”, antwoordt PG Roger Bos, die... Read more »
 • Parlementslid Sint-Maarten veroordeeld voor verkiezingsfraude
  PHILIPSBURG – Het parlementslid Silvio Matser is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk, voor verkiezingsfraude tijdens de verkiezingen in 2014. Matser is ook voor vijf jaar uit het passief kiesrecht ontzet. Gevangenisdirecteur Edward Rohan werd als medeplichtige veroordeeld tot 160 dagen, waarvan 80 voorwaardelijk. Een tweede medeplichtige, Eddy Fleming, kreeg... Read more »
 • Arubaanse regering wil nationale discussie over toekomst raffinaderij
  ORANJESTAD – De Arubaanse regering wil op termijn een nationale discussie beginnen over de toekomst van de raffinaderij op het eiland. Dit zegt premier Evelyn Wever-Croes in reactie op de aankondiging van raffinaderij-operator Citgo, dat zij de herstart van de raffinaderij opschort. Ariën Rasmijn in gesprek met premier Wever-Croes over de aankondiging van Citgo Gisteren... Read more »
 • Sluiting blijft dreigen voor olieterminal Bonaire
  KRALENDIJK – Olieopslagbedrijf Bonaire Petroleum Company (Bopec) hoeft niet direct dicht, maar zal wel tijdelijk op een laag pitje draaien. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft besloten het bedrijf onder verscherpt toezicht te stellen. Sluiting blijft mogelijk ‘als de situatie daarom vraagt’ of bij acuut gevaar. ILT en Rijkswaterstaat (RWS) hebben vorige week een... Read more »
 • Voormalig minister Sint-Maarten hielp vrienden aan erfpachtgrond
  PHILIPSBURG – Voormalig minister Christophe Emmanuel heeft 12,000 vierkante meter gronden in erfpacht uit laten geven, op de dag waarop duidelijk werd dat het kabinet Marlin zou vallen in november 2017. Dit blijkt uit onderzoek door Emmanuel’s opvolger, minister Miklos Giterson (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur). In een brief gericht aan de ministerraad doet... Read more »
 • ‘Dieren op Bonaire zijn tweederangs dieren in het Koninkrijk’
  KRALENDIJK – Dieren op Bonaire hebben minder rechten dan dieren in Europees Nederland. Ze zijn als het ware tweederangs dieren in het Koninkrijk. Die conclusie trekt Mark Erwin Vos van de stichting Dierenhulp, uit de antwoorden van minister Carola Schouten van Landbouw op vragen van de Partij voor de Dieren. Zij legt de verantwoordelijkheid voor... Read more »
 • Klimaatverandering en stijgende zeespiegel bedreigen eilanden: tijd dringt
  WILLEMSTAD – Meer orkanen, overstromingen en een grote afname van koraal. De gevolgen van klimaatverandering op Curaçao worden steeds merkbaarder. De Zuidkust, waar veel stranden en ook de historische binnenstad ligt, loopt een groot risico, maar ook de onderwaterwereld heeft flink te lijden. Volgens Albert Martis, directeur van de Meteorologische Dienst Curaçao, dringt de tijd... Read more »