Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

 • Sint-Eustatius wil geen debat over uitspraak ‘militairen doden en verbranden’
  ORANJESTAD – Tijdens de raadsvergadering op Sint-Eustatius is besloten om niet te debatteren over het dreigement van politicus Clyde van Putten aan het adres van Nederlandse militairen. Het geplande debat werd donderdag met een meerderheid van de coalitie van de agenda gestemd. Begin oktober zei eilandraadslid Clyde van Putten (PLP) tijdens een conferentie Nederlandse militairen te... Read more »
 • Enige volksuniversiteit Sint-Maarten dreigt te moeten sluiten
  PHILIPSBURG – Mogelijk zullen ruim 300 studenten hun studie niet kunnen afronden aan de University of St. Martin (USM). De universiteit, de enige mogelijkheid voor hoger onderwijs op het eiland, vraagt sinds 2005 om aanvullende financiering van het ministerie van Onderwijs van Sint-Maarten. Als er geen geld komt, zal de USM de deuren moeten sluiten,... Read more »
 • Opvangkamp Curaçao gesloten en geen geld voor terugkeer Sint-Maarten
  WILLEMSTAD – “We kunnen nergens anders naartoe, we zijn net zwervers.” Dit zijn de woorden van Frank Abbott, terwijl hij het opvangkamp van de Refineria Isla op Curaçao verlaat. Hij is één van de velen uit Sint-Maarten die op kosten van het Curaçaose ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) daar verbleef. Abbott is... Read more »
 • ‘Nederlandse gemeenten moeten Sint-Maartenaren gewoon inschrijven’
  HILVERSUM – Nederlandse gemeenten moeten Sint-Maartenaren die naar Nederland zijn gevlucht inschrijven als ze daarom vragen. Dat hebben de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) dinsdag afgesproken. Een groep Sint-Maartenaren trok recent aan de bel omdat gemeente Haarlem hen weigerde in te schrijven. De groep met vijf kinderen... Read more »
 • Drie partijen tekenen formatie-akkoord op Aruba
  ORANJESTAD – De partijleiders van de Arubaanse politieke partijen POR en RED ondertekenden vanmiddag samen met MEP-leider en formateur Evelyn Wever-Croes een formatie-akkoord. De MEP haalde bij de verkiezingen op 22 september negen zetels binnen. Geen absolute meerderheid, waardoor Aruba na zestien jaar een coalitie krijgt. De ondertekening vond plaats in bijzijn van partijaanhangers van... Read more »
 • Excuses voor uitspraak over ‘doden en verbranden’ van Nederlandse militairen
  ORANJESTAD – Politicus Clyde van Putten heeft aan de inwoners van Sint-Eustatius excuses geboden voor zijn uitspraak over militairen ‘doden en verbranden’. Hij zegt daar de ‘volledige verantwoordelijkheid’ voor te zullen nemen als hij voor de rechter moet verschijnen. In zijn strijd voor meer autonomie voor de Caribische gemeente, zei het eilandraadslid vorige week Nederlandse... Read more »
 • Felle kritiek op eigen Caribische politicus, ‘militairen vermoorden en verbranden’
  ORANJESTAD – De dreigementen van de Statiaanse politicus Clyde van Putten (PLP) oogsten ook kritiek op zijn eigen eiland, Sint-Eustatius, en andere eilanden in het Nederlands Koninkrijk. Een 18-jarige scholiere van het eiland is zelfs een petitie tegen de politicus gestart. Van Putten zei vorige week tijdens een conferentie van onafhankelijkheidsbeweging KFO dat ‘ze’ de... Read more »
 • Beroemdste Curaçaose actrice ziet theaterkunst uitsterven als er niet snel een schouwburg komt
  AMSTERDAM – “De regering van Curaçao moet niet alleen een schouwburg beloven maar er nu ook echt mee komen, anders sterft de kunst uit.” Dat zei de beroemde Curaçaose actrice, Rina Penso (90), tijdens de screening van de filmdocu ‘Mi Ta Hasi Mi Kos’ in Amsterdam. Het is een doorn is het oog van Penso... Read more »