Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

 • Gezaghebber erkent misstanden verkiezingen Bonaire
  KRALENDIJK – Over een maand is duidelijk of de lage opkomst van de verkiezingen in Bonaire door de lange rijen enkele uren voor de sluiting van de stembureaus zijn veroorzaakt. Vergeleken met de laatste verkiezingen(77%) in 2015 was de opkomst 15% lager.  Tekst gaat verder onder de video Door Sharina Henriquez Over een maand is... Read more »
 • Verhoging accijnstarieven niet realistisch: ‘biertje straks 12 gulden’
  WILLEMSTAD – Verschillende horecaondernemers, de Curaçaose Hospitality & Tourism Association (CHATA) en het Downtown Management Organization (DMO) hebben hun zorgen geuit over de toekomst van de hospitality branche op Curaçao. De overheid heeft een begrotingstekort van 127 miljoen gulden en die moet ingelopen worden. Dat eist het Curaçao Financieel Toezicht (CFT). Daarom worden de accijnzen... Read more »
 • MPB wint opnieuw verkiezingen Bonaire; uitslag vijf uur ‘s morgens bekend
  KRALENDIJK – Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) heeft opnieuw de verkiezingen gewonnen voor een nieuwe eilandsraad voor Bonaire. De partij groeide met één zetel naar vier dankzij een restzetel.  UPB gaat van drie naar twee zetels. Demokrat blijft op drie zetels. Tekst gaat verder onder de video Door Sharina Henriquez De uitslag werd na een marathontelling klokslag... Read more »
 • Oranje partij WIPM pakt alle vijf zetels op Saba
  THE BOTTOM – De grootste partij op Saba is en blijft de WIPM (Windward Island People Movement) van lijsttrekker Bruce Zagers, die bij deze verkiezingen met ruim 272 stemmen op zijn naam iedereen ver achter zich liet. De WIPM kreeg 779 stemmen van de 984 geldige stemmen. Monique Wilson, die in de oppositie zat met... Read more »
 • Willen de fractieleiders van de grootste partijen wel samenwerken in een nieuw gekozen bestuur?
  KRALENDIJK – De leiders van de grootste fracties MPB, UPB en Demokrat willen samenwerken. Maar MPB en UPB rekenen elk op 5 zetels in de eilandraadsverkiezingen die vannacht wordt besloten. Dat zijn meer zetels dan er zijn in de raad. MPB-leider Elvis Tjin-Asjoe zegt alvast niet in een coalitie te geloven die het tot de... Read more »
 • Toch meer animo om voor kiescollege-Eerste Kamer te stemmen
  KRALENDIJK – Bonairiaanse stemmers zijn woensdag toch onverwachts in hogere aantallen gekomen om te stemmen voor het kiescollege dat uiteindelijk de leden van de Eerste Kamer kiest. Tekst gaat verder onder de video Door Sharina Henriquez Rond 10 uur ging het aantal stemmen voor de eilandsraad (lokaal bestuur) nog redelijk gelijk op met voor het... Read more »
 • Verkiezingsdag: Kamerleden hopen op rustigere jaren op Bonaire
  DEN HAAG – Wie op de verkiezingsdag de grote Nederlandse dagbladen openslaat, zal niet meekrijgen dat er ook in de Caribische gemeenten gestemd wordt. In Den Haag zijn de ogen vooral gericht op de lokale verkiezingen van Bonaire. ‘Komt er na vier jaar ruzie, weer rust?’ Zoals in Nederland, stemmen ook Bonaire, Saba en Sint-Eustatius... Read more »
 • Rustige vooravond verkiezingen Bonaire: ‘minder propaganda en dat is goed’
  KRALENDIJK – Op de vooravond van de verkiezingen op Bonaire is het redelijk rustig. “Er is minder propaganda dan de vorige verkiezingen. Minder vlaggen op auto’s”, zegt taxichauffeur Urbano ‘Ban Ban’ Nicolaas. Hij vindt dat goed omdat mensen meer bewust ervan worden dat velen moeilijk rondkomen op het eiland. Tekst gaat verder onder de video... Read more »