Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

20 november 2019

 • Ministerie helpt hotelontwikkelaar Baby Beach met verspreiden milieu-leugen
  ORANJESTAD – Het Arubaanse ministerie verantwoordelijk voor Milieu, heeft de ontwikkelaars van het nieuwe hotel Secrets bij Baby Beach geholpen met het verspreiden van onjuiste informatie over de milieueffecten van dit miljoenenproject. Op 10 november deed het ministerie van Infrastructuur en Milieu een persbericht uit namens de Spaanse hotelontwikkelaars Martinón, de Britse financiersgroep Connected Capital... Read more »
 • Interim-regering anderhalve maand voor verkiezingen rond
  PHILIPSBURG – Informateur Silveria Jacobs van Sint-Maarten heeft haar interim-regering op orde. De nieuwe regeringsploeg is dinsdagmorgen ingezworen door gouverneur Eugène Holiday. De opdracht voor de interim-regering is het rondkrijgen van wetgeving ter bestrijding van witwassen en financiering terrorisme. Ook de uitvoering van overeenkomsten met Nederland voor de wederopbouw, met inbegrip van financiering voor herstel... Read more »
 • Loterijbaas aangehouden voor betrokkenheid moord Helmin Wiels
  WILLEMSTAD/PHILIPSBURG – Loterijbaas Robbie dos Santos is maandagochtend op Sint-Maarten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels in 2013. Dos Santos heeft in 2014 al kort vastgezeten hiervoor en is altijd als verdachte aangemerkt gebleven. Dit bevestigt de woordvoerder van het Openbaar Ministerie, Guillano Schoop. Dos Santos is... Read more »
 • Op Curaçao is de Sintoptocht met zwarte piet oké, of toch niet?
  WILLEMSTAD – Op Curaçao lopen en dansen zwarte pieten mee tijdens de landelijke Sinterklaasoptocht. De meningen over zwarte piet zijn net zo verdeeld als in Nederland, al komt het niet tot heftige confrontaties. Volgens antropoloog Keisha Wiel komt dit omdat praten over ras en discriminatie, nog steeds een taboe is op Curaçao. “Het gesprek over... Read more »
 • Ziekenhuis Curaçao op het nippertje goedgekeurd voor opening
  WILLEMSTAD – Lange tijd bleef het onzeker of het nieuwe ziekenhuis, het Curaçao Medical Center (CMC), op vrijdag de deuren mocht openen. Pas om half elf donderdagavond gaf de Inspectie van Volksgezondheid groen licht om de eerste de patiënten van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) naar het CMC te verhuizen. Kortgeleden lekte een inspectierapport van... Read more »
 • Eilanden en Nederland sinds 2010 vaker in de clinch. Wat is de oorzaak?
  DEN HAAG – De onenigheid tussen de Rijksministerraad en de regering van Curaçao, over hoe het miljoenentekort van het eiland moet worden aangepakt, mondde vandaag uit in een hoorzitting bij de Raad van State in Den Haag. Het is het zoveelste conflict tussen Nederland en de eilanden. Wat zegt dit over de verhoudingen in het... Read more »
 • Arubaanse studenten kiezen nog steeds voor duurdere DUO-lening
  ORANJESTAD – Jongeren tijdens de DUO-voorlichtingsbijeenkomst op Aruba zeggen nog steeds liever de duurdere Nederlandse studielening te willen dan de goedkopere, lokale Arubalening, en dan langer in Nederland te blijven voor werk om hun studieschuld beter te kunnen aflossen. Een reportage door Sharina Henriquez Net zoals op Curaçao, zijn DUO-medewerkers ook op Aruba deze weken... Read more »
 • Studielening Aruba goedkoper, Curaçao wil volgen
  WILLEMSTAD/ORANJESTAD – Curaçao wil naar voorbeeld van Aruba ook de rente van de studielening verlagen naar 0 procent. Vorige week maakte de Arubaanse minister bekend dat de ministerraad al akkoord is met de invoering per 1 januari 2020. Belangrijke reden om studieleningen goedkoper te maken, is omdat de eilanden zien dat afgestudeerden in Nederland blijven... Read more »