Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

04 augustus 2020

 • Sint-Maarten opent grens met VS: 70 reizigers getest op luchthaven
  PHILIPSBURG – Op 1 augustus heeft de overheid van Sint-Maarten het Princess Juliana vliegveld geopend voor toeristen uit de Verenigde Staten (VS), onder een ‘strikt protocol’. 70 reizigers zijn getest op het coronavirus, voordat ze uit de aankomsthal mochten vertrekken. Niet alle horecamedewerkers zijn er gerust op, zo blijkt uit een rondgang van Caribisch Netwerk.... Read more »
 • Scheepswrakken bij Sint-Maarten vormen gevaar voor mens en milieu
  PHILIPSBURG – Langs de oevers van Sint-Maarten, half boven water of helemaal gezonken, wachten 83 scheepswrakken sinds orkaan Irma in 2017 op hun eigenaar om geruimd te worden. Ze vormen een gevaar voor mens en natuur. De lekkende dieseltanks en olie reservoirs vervuilen het water en doden vissen en planten. En ook de mens loopt... Read more »
 • Minder Curaçaose jongeren voor studie naar Nederland
  WILLEMSTAD – Minder Curaçaose jongeren dan vorig jaar zijn naar Nederland vertrokken om daar een studie te gaan volgen. Zo’n 181 aankomende studenten zijn, na enige vertraging, met de KLM naar Schiphol gevlogen. Vanwege de coronacrisis was de vertrekhal afgesloten voor bezoekers. De bursalen – zoals vertrekkende Caribische studenten worden genoemd –  moesten buiten voor... Read more »
 • ‘Geen natuur in toekomstplannen kan eilanden miljoenen kosten’
  WILLEMSTAD – Natuurorganisaties waarschuwen voor grotere economische verliezen als er geen aandacht komt voor natuurbehoud en klimaatverandering in de onderhandelingen met Den Haag voor het herstel van de eilanden Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Inkomsten die bijvoorbeeld op Curaçao via (eco)toerisme en visserij direct en indirect aan natuurgerelateerde activiteiten worden verdiend beslaan tussen de 21 en... Read more »
 • ‘Ik voel me soms geen Arubaan door mijn huidskleur’
  AMSTERDAM – Hoe is het mogelijk dat een schilderij van Rembrandt zoveel indruk kan maken op jouw eigen leven en identiteit? Het is een vraag die Layzmina Emerencia (26) uit Aruba bezighoudt. “De Afro-Caribische cultuur op Aruba is heel afwezig.” Vrijwel dagelijks liep Layzmina langs het Rembrandthuis in Amsterdam om naar haar hbo-studie Dansdocent te gaan.... Read more »
 • Politieke instabiliteit Curaçao: Gebroken partijen en lege ministerposten
  WILLEMSTAD – Terwijl Curaçao door de coronacrisis te maken heeft met de grootste economische en financiële crisis sinds tijden, creëren lokale politici vooral politieke instabiliteit. De Curaçaose politiek kwam afgelopen week in een impasse terecht nadat Rennox Calmes, fractieleider van de partij Partido Inovashon Nashonal (PIN), uit de partij stapte en zijn steun aan kabinet... Read more »
 • Student Chanté (23) uit Curaçao raakt bijna dakloos in Amsterdam
  AMSTERDAM – Het zal je maar overkomen: midden in de coronacrisis dakloos raken in Amsterdam en je hebt geen familie om op terug te vallen. Een uur voordat Chanté uit Curaçao haar studentenkamer moest verlaten, had ze nog niets.  Het zijn stressvolle dagen voor negen studenten die vorig jaar uit Curaçao naar Amsterdam zijn gekomen,... Read more »
 • Bonaire stelt verbod op wegwerpplastic uit
  KRALENDIJK – Het ziet ernaar uit dat het verbod op wegwerpplastic er voorlopig nog niet komt. De pilotfase had eigenlijk deze maand van start moeten gaan om ondernemingen genoeg tijd te geven voor de start in januari 2020. Maar uit navraag blijkt dat dit niet het geval is. Het Openbaar Lichaam Bonaire nam in 2018... Read more »