Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

22 januari 2020

 • Premier Sint-Maarten: ‘geen tijd om lang te onderhandelen over coalitie’
  PHILIPSBURG – De Nationale Alliantie (NA) van partijleider Silveria Jacobs heeft weinig tijd nodig gehad om tot overeenstemming te komen met een coalitiepartner. Binnen twee dagen na de verkiezingen tekende Jacobs een overeenkomst met de Verenigde Volkspartij (UPP) geleid door Rolando Brison. Tekst gaat verder onder de video Door Tim van Dijk en Harriot Voncken... Read more »
 • Eerste Kamerleden: ‘Werkbezoeken aan eilanden zijn geen snoepreisjes’
  DEN HAAG – Verschillende Nederlandse Kamerleden vlogen vorige week met een delegatie naar de eilanden voor werkoverleggen met hun Caribische collega’s. Maar leveren dergelijke werkbezoeken aan de eilanden daadwerkelijk iets op? Volgens senatoren is er in ieder geval geen sprake van ‘een snoepreisje’. In de wandelgangen werd de afgelopen maanden gesproken over dat de bekende... Read more »
 • Des Balentien verloor haar broer: ‘Niemand leert ons hoe wij met pijn moeten omgaan’
  AMSTERDAM – Des Balentien (31), verloor afgelopen jaar haar broer Inchomar (33). Hij werd in Amsterdam-Zuidoost doodgeschoten. In een interview met Caribisch Netwerk vertelt Des hoe ze met dit zware verlies omgaat en welke belangrijke rol muziek en haar eiland Curaçao hierin spelen. Des, is voornamelijk bekend van de inspirerende Youtube-filmpjes ‘’YouGottaBelieve’’, waar zij jongeren motiveert... Read more »
 • Verbetering wegen Bonaire begonnen maar neemt nog zestien jaar in beslag
  KRALENDIJK – Vorige maand gaf het bestuur symbolisch het startsein om na 62 jaar achterstallig onderhoud de slechte wegen op Bonaire aan te pakken. Maar het is slechts het begin, want het zal nog zeker zestien jaar duren voordat alles klaar is.  Lange tijd was er een discussie wie er financieel verantwoordelijk is voor het... Read more »
 • ‘Cijfers en controle missen voor betere aanpak alcoholmisbruik Bonaire’
  KRALENDIJK – Esther Bernabela, raadslid van coalitiepartij UPB en ook huisarts op Bonaire, gaat woensdag vragen stellen aan de Eilandsraad over het akkoord over alcoholpreventie dat in 2019 getekend is. Zij wil dat er officiële cijfers over alcoholmisbruik worden gepubliceerd. Ook wil ze meer controle op de vele plekken waar alcohol wordt verkocht. Hoewel er... Read more »
 • Aruba moet van Nederland meer laten zien dan ‘voldoen aan de normen’
  ORANJESTAD – Nederland is tevreden over de samenwerking met Aruba nu, maar nog niet over hoe Aruba zich aan de afspraken houdt om haar financiën weer gezond te krijgen. Dat blijkt uit het bezoek van de Nederlandse minister van Koninkrijksrelaties Raymond Knops aan het eiland de afgelopen dagen. “Ik ben nog niet tevreden, maar dat... Read more »
 • Curaçao past beleid Venezolaanse migranten niet aan: ‘geen geld voor’
  WILLEMSTAD – Op de vraag of Curaçao momenteel te maken heeft met een humanitaire crisis vanwege de Venezolaanse migranten, antwoordt de Nederlandse parlementariër Jan Paternotte ‘ja’. De Curaçaose parlementariër Ana Maria Paulette voegt daaraan toe dat dat nog niet ervoor zorgt dat het land het beleid moet aanpassen. Curaçao is ondanks de alarmerende geluiden niet... Read more »
 • PdVSA betaalt om nog even op Curaçao te blijven
  WILLEMSTAD – Ondanks dat het contract tussen Petroleos de Venezuela S.A. (PdVSA) en Refineria di Kòrsou (RDK) is beëindigd, zal PdVSA betalen om nog enige tijd op het terrein van de Isla-raffinaderij te verblijven. De reden is dat PdVSA via het bedrijf Refineria Isla B.V. nog steeds opgeslagen producten heeft in verschillende tanks, zowel op... Read more »