Contact met uw bond
+31-(0)33-4953020


ACOM de bond van Defensiepersoneel

De ACOM behartigt de belangen van werknemers bij de (semi)overheid. In de Caribische regio van het Koninkrijk zijn dat medewerkers van:

 • Kustwacht Caribisch Gebied, 
 • Gevangeniswezen,
 • Brandweer,
 • Douane,
 • Immigratiedienst,
 • Politie,
 • Onderwijs en
 • directe medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland.                                              

In Nederland komt de ACOM (voornamelijk) op voor de belangen van:

 • personeel (militair en burger) van het ministerie van Defensie.

De ACOM werkt bij het Kustwachtoverleg en het Sectoroverleg BES (Caribisch Nederland) nauw samen met de Curaçaose vakbond STrAF en de Nederlandse politiebond ACP. Mede door deze samenwerkingsverbanden heeft de ACOM contacten op onder meer politiek en sociaaleconomisch niveau in de Cariben en in Nederland. Dit is nodig voor een optimale behartiging van ledenbelangen in alle landen van het Koninkrijk.

De ACOM is een vakbond die niet gebonden is aan een politieke partij, maar probeert samen te werken met alle politieke partijen in het belang van haar leden.

 


ACOM JOURNAAL ONLINE


NIEUWS


ARCHIEF

 • ‘Verborgen daklozen’ door tekort betaalbare woningen Sint-Maarten
  PHILIPSBURG – Jonge professionals op Sint-Maarten vinden het buitengewoon moeilijk om een eigen huis te vinden. “De huizenmarkt op Sint-Maarten is niet ingericht op ééninkomenshuishoudens”, zegt Charlesea Emilia, een 24 jarige jonge professional. “De meeste van mijn vrienden wonen bij hun ouders in.” In 1996 werd de St. Maarten Housing Development Foundation (SMHDF) opgericht als... Read more »
 • Nekklem voor man die eigen aanhouding filmt
  AMSTERDAM – Een nekklem, gekneusde pols, gebroken telefoonscherm, een nachtje cel en vijfhonderd euro boete. Dat was in november het resultaat voor de Curaçaose Giovanni Adriaan uit Amsterdam, toen hij besloot te filmen nadat de politie hem om zijn identiteitsbewijs vroeg.  ‘Disproportioneel politiegeweld’, zegt zijn advocaat, Lisa Meles van Oass Advocaten. “Voor mijn cliënt was het... Read more »
 • Adara gebruikt haar kunst om te communiceren
  WILLEMSTAD – Ze zijn jong, talentvol en hebben bakken met ambitie: de lokale kunststudenten die eind deze zomer naar Nederland vertrekken om verder te studeren. Verslaggever Eva Vloon zoekt er een aantal op. Deze keer: Adara Godschalk. Ze is pas 18 jaar, maar toch vertrekt ze deze zomer naar Nederland om verder te studeren aan... Read more »
 • ‘Examenuitslagen havo/vwo Curaçao toch boven verwachting’
  WILLEMSTAD – De examenuitslagen van het schooljaar 2016-2017 op Curaçao zijn beter dan verwacht, gezien de aanpassingen die in januari 2016 zijn ingevoerd op het havo/vwo-diploma. Dat vinden de lokale schoolbesturen. In 2014 had de Nederlandse minister Jet Bussemaker met Curaçao afgesproken dat in 2016 en 2017 de diploma’s gelijkgetrokken worden met het Nederlandse niveau.... Read more »
 • Pas 25 monumenten op Bonaire beschermd
  KRALENDIJK – De bescherming van monumenten op Bonaire is sinds 2009 geregeld in de Monumentenverordening. Acht jaar later staan nog maar 25 gebouwen daadwerkelijk op de monumentenlijst. Het proces verloopt zeer langzaam. De overheid richt de aandacht vooral op de zeekant van Kralendijk, de boulevard waar de cruisetoeristen aankomen en die daarmee het visitekaartje van... Read more »
 • Afscheid van doodgeslagen agent op Aruba
  ORANJESTAD – Tino Ruiz is woensdag met veel eerbetoon begraven op Aruba. De 32-jarige brigadier overleed vorige week toen hij zijn werk uitoefende. Ruiz werd door een man met een baksteen doodgeslagen. Deze 40-jarige man had mentale problemen. Hij werd doodgeschoten door een collega van Ruiz. De dood van de agent is een grote schok... Read more »
 • Sint-Eustatius vangt ratten samen met St.Kitts
  ORANJESTAD – Ratten staan in de Cariben bekend als een schadelijk en ongewenst dier, dat ziekten overbrengt. Om in kaart te kunnen brengen of deze knaagdieren ook op Sint-Eustatius een bedreiging voor mens en dier vormen, heeft een team van negen diergeneeskundige wetenschappers van de University School of Veterinary Medicine op het buureiland St.Kitts een... Read more »
 • ‘Autonome status voor Sint-Eustatius niet realistisch’
  ORANJESTAD – “Gelet op de kleinschaligheid van Sint-Eustatius en de huidige staat van het bestuur van het openbaar lichaam is de status van autonoom land binnen het koninkrijk niet realistisch”, schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk in een brief aan het bestuurscollege. Volgens gedeputeerden heeft Statia op basis van het Handvest... Read more »